• Ostoskori - 0,00 €

    Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

  • Kassalle
 

Heralla on hämmästyttävän pitkä lista hyötyjä, jotka perustuvat bioaktiivisiin fraktioihin (peptidejä). Tarkkaan ottaen kyse on lukuisista heraproteiineista yhden sijaan, sillä luonnollinen heraproteiini koostuu useista erilaisista heran proteiineista eli fraktiosta. Valitettavasti vain juuri bioaktiivisimmat peptidit ovat kaikkein herkimmin tuhoutuvia liiallisen lämmön, kemiallisen käsittelyn tai pH-säätelyn seurauksena. Valtaosa kaupallisista tuotteista ei sisällä bioaktiivisia peptidejä lainkaan. Yleisesti halvat heraproteiinit valmistetaan juustonvalmistuksen sivutuotteena ja tässä prosessissa hera joutuu väistämättä käymään läpi edellä mainitun käsittelyn. Tämän tuloksena heran herkimmät osat denaturoituvat ja biologiset ominaisuudet katoavat. Herassa ei silloin enää ole jäljellä niitä ominaisuuksia, jotka tekevät herasta ylivertaisen muihin proteiinilähteisiin verrattuna.

1. Heran valmistus Normaalin juustonvalmistuksen alkuvaiheessa maito pastöroidaan 70:ssä Celsius asteessa. Immunoglobuliinit tuhoutuvat 60:ssä, laktoferriini 67:ssä ja BSA 70:ssä asteessa. Heraproteiinin ultrasuodatuksessa lisätään sitruunahappoa pH:n laskiessa arvoon 3. Ph-arvolla 3 tuhoutuvat glykomakropeptidit, immunoglobuliinit, laktoferriini sekä osa alfa-laktalbumiinista.

2. Mutta heraproteiinihan on denaturoimatonta ja erinomaisesti sekoittuvaa? Denaturoituneet ja tuhoutuneet heraproteiinit tukkivat ultra-, mikro- ja nanosuodattimet, joten valmistuksesta tulee helpompaa ja halvempaa poistamalla denaturoitunut osa sentrifugilla. Jäljelle jäänyt osa on toki lähes denaturoitumatonta, mutta siinä ei ole enää jäljellä kuin stabiilimmat ja vähiten bioaktiiviset osat luonnollisesta heraproteiinista. Tätä prosessia voi vielä jatkaa ioninvaihtoa ja ristivirtaukseen perustuvaa mikrosuodatusmenetelmää matkivalla prosessilla, jolloin tuloksena on täysin denaturoitumatonta ja hyvin liukenevaa proteiinia. Ongelmaksi tässä prosessissa muodostuu se, että tämä raaka-aine ei enää ole puhdasta heraproteiinia, vaan lähes pelkästään beeta-laktoglobuliinia. Tämän beeta- laktoglobuliinin on tutkimuksissa todettu olevan heran potentiaalisesti allergisoivin osa. Esimerkiksi äidinmaidossa ei beeta- laktoglobuliinia ole lainkaan.

3. Jos beeta-laktoglobuliini ei ole ideaalinen proteiinilisä, niin mihin se on suunniteltu? Suurimmat heraproteiinit ovat beeta-laktoglobuliini ja alfa-laktalbumiini. Nämä ovat lähinnä aminohappojen lähde. Ihmisen maidossa näistä on ainoastaan alfa-laktalbumiinia ja se onkin ihmiselle paremmin soveltuvaa ja helpommin sulavaa. Beta-laktoglobuliini puuttuu äidinmaidosta lähinnä sen allergisoivan vaikutuksen vuoksi. Beeta-laktoglobuliini on urheilijan kannalta vähiten toivottava fraktio. Joissain herajauheissa sen osuus on jopa 75-90 % mistä johtuen muille hyödyllisimmille osille jää vain hyvin vähän tai ei ollenkaan tilaa. Runsaasti beeta-laktoglobuliinia sisältäviä herajauheita käytetään elintarviketeollisuudessa esim. leipomotuotteisiin sen geelinmuodostuskyvyn ja vaahdonmuodostusominaisuuksien vuoksi, eikä sitä suinkaan ole tarkoitettu nautittavaksi sellaisenaan useita kymmeniä tai jopa satoja grammoja päivässä, toisin kuin urheilulisäravinnemerkit ovat mainostaneet.

4. Parantunut vastustuskyky Immunoglobuliinit, laktoferriini, laktoperoksidaasi ja lysotsyymi suojaavat pääasiassa infektioilta. Ne pilkkoutuvat huonosti ja ovat täten aktiivisia läpi koko ohutsuolen. Immunoglobuliineista IgG ja IgA vasta-aineet ovat spesifisiä ihmiseen kohdistuville mikro-organismeille. Ne neutralisoivat bakteereja, viruksia ja myrkkyjä sitomalla niitä ja estämällä niitä kiinnittymästä. IgD ja IgE torjuvat erittäin tehokkaasti viruksia ja IgM bakteereja. Laktoferriini sitoo vapaan raudan pitäen sen erillään bakteereista estäen näin niiden kasvun. Se edistää myös raudan imeytymistä, kudosten kasvua ja haavojen parantumista. Laktoperoksidaasi tehostaa immuunijärjestelmää ja sitä on käytetty mm. karieksen ehkäisyyn. Lysotsyymi mm. tuhoaa bakteereja ja viruksia. Glykomakropeptidit vaikuttavat mahaeritykseen, ruuansulatukseen ja ovat bifidogeenisiä. Lisäksi glykomakropeptidit lisäävät kolekystokiniini nimisen hormonin eritystä ohutsuolen alkuosasta. Tämä puolestaan vaikuttaa aivojen hypotalamukseen vähentäen ruokahalua ja auttaen siten painonhallinnassa.

5. Parantunut suorituskyky ja maksan suojaus Seerumialbumiini (BSA) toimii glutationin tehokkaana esiasteena. Glutationi on kehon tärkein antioksidantti ja suojamekanismi, jonka tasot laskevat mm. sairauden, infektion, trauman, lääkityksen tai leikkauksen seurauksena. Yhden intensiivisen harjoituksen on osoitettu laskevan lihasten glutationia 40 % ja maksan (josta lihakset täydentävät varastojaan) 80 %! (1) Harjoituksen jälkeen nämä tasot jatkavat laskuaan vapaiden radikaalien hallitessa, mikä johtaa lihasvaurioihin. Herapohjaisilla glutamyylikysteiiniryhmillä tehdyssä kokeessa sekä huipputeho että 30 sekunnin työkapasiteetti kasvoivat 13 % (verrokkiryhmässä 1-2 %). Imusolujen glutationitasot nousivat 35 % (verrokki -0.9 %). (2) Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös NAC:lla (n-asetyylikysteiini), mutta glutamyylikysteiiniryhmät nostavat paremmin solun sisäisiä glutationitasoja NACin nostaessa haitallisesti myös solun ulkoisia kysteiinitasoja. Maksan glutationitasot määrittelevät maksan toimintakyvyn, imusolujen glutationitasot vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan ja solujen glutationitasot määrittelevät oksidatiivisen stressin sietokyvyn.

6. Laatu Heraproteiinilla voi olla korkea proteiinipitoisuus, mutta se ei kerro kuitenkaan mitään sen todellisesta laadusta. Tuotteen fraktiojakauma kannattaa tarkastaa, sillä se kertoo miten laadukkaasta ja suorituskykyä sekä terveyttä edistävästä herajauheesta on kyse. Mikäli näitä tietoja ei ole saatavissa sinulla on vahvat perusteet epäillä, että tuotteessa käytetyt raaka-aineet ovat laadultaan kyseenalaisia. Varmista ainakin, että kaikki tärkeimmät mikro- ja makrofraktiot ovat säilyneet denaturoitumattomina, ja että beeta-laktoglobuliinin osuus ei ylitä 55 %.

7. Miten erotan laadukkaan heraproteiinin huonolaatuisesta? Tasokkain ja kehittynein heraproteiinin valmistusmenetelmä tunnetaan nimellä Cross-Flow Microfiltration eli CFM®. Tällä menetelmällä saadaan heraproteiini-isolaattia, jonka proteiinipitoisuus on yli 90 %, siinä on jäljellä arvokkaat mikrofraktiot ja se on denaturoitumatonta. Rasvan ja laktoosin määrät ovat myös erittäin alhaisia. CFM® on luonnonmukainen ja ei-kemiallinen prosessi, jossa heramassa viedään ristivirtausmenetelmällä keraamisten suodattimien läpi. Korkeita lämpötiloja tai happokäsittelyjä ei tässä menetelmässä käytetä. Yhdysvalloissa sijaitseva Glanbia Nutritionals niminen yritys valmistaa ainoana maailmassa aitoa patentoitua ristivirtausmenetelmällä mikrosuodatettua CFM® heraproteiini-isolaattia. Tämän valmistajan CFM® raaka-aineen ostohinta on huomattavasti korkeampi kuin halpojen kopioiden, mutta se sisältää kaikki tärkeät heran fraktiot vahingoittumattomina. Proteiinipitoisuus CFM® raaka-aineessa on 90 % (kuivapainosta jopa 95 %) eli suunnilleen sama kuin parhailla halvoilla kopioilla, mutta fraktiojakauma on täysin erilainen. Sen sijaan Uudessa Seelannissa, Ranskassa ja Irlannissa sijaitsee heraproteiinia valmistavia tehtaita, jotka myyvät proteiinipitoisuudeltaan korkeata beeta-laktoglobuliinia edulliseen hintaan. Jopa näiden tehtaiden valmistustodistuksistakin ilmenee, että tuotteissa käytettävä raaka-aine on halpaa beeta-laktoglobuliinia, vaikka monet ulkomaiset ja eräät kotimaiset urheiluravinneyritykset kauppaavat niitä virheellisesti korkealaatuisina ionivaihdettuina heraproteiini-isolaatteina. Noilta tehtailta löytyy myös kopioita CFM heraproteiini-isolaatista, joissa kuitenkin arvokkaat fraktiot ovat tuhoutuneet. Tiedoksi myös, ettei CFM menetelmällä valmistettua heraproteiinikonsentraattia ole olemassakaan. CFM® on aina pelkästään heraproteiini-isolaattia. Näitä raaka-aineita myydään samaan, tai jopa kalliimpaan hintaan, kuin aitoa CFM® heraproteiini-isolaattia, vaikka niiden sisältö on täysin erilainen ja huomattavasti heikompi. Edullinen beetalaktoglobuliinin tai CFM-kopion ostohinta antaa sitä myyville urheiluravinnemerkeille huimat voitot ja tästä syystä niiden suosio on valitettavasti nousussa. Paras tapa varmistua heraproteiini-isolaatin laadusta on tarkistaa, että proteiinipurkissa lukee teksti CFM®. Mukana on oltava â-merkki, tai se ei todennäköisesti ole aitoa raaka-ainetta vaan kopiota, joka ei lainkaan vastaa sisällöltään alkuperäistä. Monet yritykset virheellisesti käyttävät CFM merkintää proteiinituotteissaan, vaikka noilla kopioilla ei ole mitään tekemistä aidon CFM:n kanssa. Ole siis tarkkana siitä mitä ostat, sillä ainoastaan aidon CFM® heraproteiini-isolaatin fraktiorakenne on säilynyt täysin koskemattomana. Tarkista lisäksi, että ostamasi heraproteiinin beta-laktoglobuliinipitoisuus on korkeintaan 55 %.

8. Aito CFM® heraproteiini-isolaatti

Makro- ja mikrofraktiojakauma on seuraavanlainen:
Beeta-laktoglobuliini 55 %
Alfa-laktalbumiini 20 %
Glykomakropeptidit (GMP) 20 %
Seerumalbumiini (BSA) 2 %
Immunoglobuliini 2 %
Laktoferriini (LF) 0,3 %

Aminohappoprofiili g/100 g:
Alanine 5,3
Arginine 2,2
Aspartic Acid 11,9
Glutamic Acid 18,9
Glycine 1,7
Histidine 2,1
Isoleucine 7,2
Leucine 11,2
Lysine 8,8
Methionine 2,2
Cystine 2,7
Proline 7,8
Serine 5,3
Threonine 8,0
Tryptophan 1,9
Valine 6,3
Phenylalanine 3,1
Tyrosine 3,2

img

9. Evolution Nutrition tuotelinjan tuotteissa on käytössä aito CFM® heraproteiini-isolaatti Evolution Whey2 ja Phase3 -tuotteet sisältävät tätä aitoa patentoitua CFM® heraproteiini-isolaattia, kun taas Phase2 tuotteessa on käytössä hydrolysoitu versio tästä aidosta CFM® heraproteiini-isolaatista.

Viitteet:
1. Pyke S, Lew H, Quintanilha A. (1986) Severe depletion in liver glutathione during physical exercise. Biochem Biophys Res Comm, 139926-931. 2. Lands, LC, Grey, VL, Smountas, AA (1999) Effect of supplementation with a cysteine donor on muscular performance. J Appl Physiol, 871381-1385